Een West-Amerika roadtrip in 22 dagen
Deze reis geeft je een goede indruk van Zuidwest-Amerika: de mooie kustweg direct langs de Stille Oceaan, de immense Grand Canyon, verlaten spookstadjes, filmlocaties voor vele westerns, Route 66, het maanlandschap van Death Valley en wonderschoon Yosemite. Kortom, de perfecte route voor jouw (eerste) West-Amerika roadtrip.
Jouw West-Amerika roadtrip van dag tot dag
Dag 1. Nederland – San Francisco
Vandaag vlieg je naar San Francisco, in de staat Californië. Een vlucht met overstap kan goedkoper uitvallen, maar bedenk dat dit ook meer stress kan geven en vermoeiender is. Vraag jezelf af of het bedrag dat je bespaart de moeite waard is. Kies je voor een reis met overstap, dan kan je het best binnen Europa overstappen. Eén; omdat je dan op je overstaplocatie niet door de douane hoeft, wat een hoop tijd bespaard, en twee; omdat je vlucht naar de USA dan intercontinentaal is en je meer faciliteiten aan boord hebt. Een voordeel van een directe vlucht is dat je in de ochtend aankomt, en dan de hele middag hebt om de stad te verkennen.
Dag 2. San Francisco
Veel te doen in het relaxte San Francisco! Huur een fiets en “bike the bridge” (de Golden Gate wel te verstaan). Aan de overkant van de brug stap je in Sausolito op het pontje en vaar je – langs Alcatraz – terug naar je startpunt. Het leuke is dat je niet alleen de brug fiets, maar ook een mooie route naar en van de brug rijdt. Bezoek Alcatraz (neem de eerste boot, dan is het nog niet zo druk. Je hebt toch een jetlag dus je bent al vroeg wakker). Kaartjes voor Alcatraz moet je wel (maanden) vooraf al online kopen. Maak een stadswandeling door China Town en North Beach (een gezellige van oudsher Italiaanse wijk) en loop via Coit Tower (waar je een mooi uitzicht over San Francisco hebt) over de Filbert Steps richting Pier 23 aan de kust. Filbert Street is een lange trap die je door een soort tropisch woud naar beneden leidt. Het zijn charmante achter- en voortuinen van oudere huizen (beginjaren 1900) met bloeiende stuiken, bomen en parkieten. Struin vervolgens over de gezellige toeristische Fisherman’s Warf met zijn zeerobben bij Pier 39.
Dag 3. San Fancisco – Marina
Vandaag haal je de camper op en kan je camperreis door West-Amerika beginnen! Het is een korte reisdag vandaag, wat je tijd geeft om de camper te verkennen en op je gemak boodschappen te doen. Huur je bij Cruise Amerika, dan kan je daar vlakbij meteen al boodschappen doen. Neem daarna niet de snelste weg naar de kust, maar pak de 92 en draai bij Half Moon Bay de kustweg op. Zo heb je een langer stuk over de mooie Pacific Coast Highway (ofwel de California State Route 1, Hwy 1 of Cabrillo Highway, allemaal verschillende benamingen voor dezelfde weg). Er zijn genoeg parkeerplekken langs de weg om van de zee en de omgeving te genieten. Hwy 1 loopt noord om Santa Cruz heen, maar ga in plaats daarvan dóór Santa Cruz. Een gezellig stadje waar je al echt de ‘LA’ sfeer proeft. Overnachten doe je bij Marina Dunes RV Park, vlak langs het strand.
Dag 4. Marina – Cambria
Na je eerste nacht in de camper vervolg je vandaag je reis langs de kust. Een kleine 13 km na de camping wijk je van de 1 af om de mooie 17 Mile Drive te rijden (neem op de 1 afslag Pacific Grove, exit 402B, om vervolgens via de haven van Monterey, door Pacific Grove (Lighthouse Ave) de afslag naar 17 Mile Dr te nemen: een schilderachtige route direct langs de kust met diverse uitzichtpunten, zoals de Lone Cypress. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd ($11,25 in 2022) om deze route te rijden, maar dit is de moeite waard. Vervolgens draai je bij Carmel-by-the-sea (waar Clint Eastwood twee jaar burgermeester is geweest) Hwy 1 weer op. De weg loopt nu continu langs de kust met veel stopmogelijkheden. Ga lekker lunchen bij Nepenthe in Big Sur, met uitzicht over zee, waar de kolibries om je heen vliegen. Is er geen plek op de parkeerplaats, dan kan je een klein stukje doorrijden en langs de weg parkeren. Vanavond overnacht je op San Simeon Creek Campsite, tussen San Simeon en Cambria.
Dag 5. Cambria – Tehachapi
Vandaag verlaat je de kustweg en maak je kennis met een ander Amerika. Langgerekte wegen door een niemandsland waar je kilometers lang niemand tegenkomt, velden en velden met windmolens en ja-knikkers, rustige kleine dorpjes, katoenvelden, fruitboomgaarden en hier en daar een verdwaalde Joshua Tree. Je slaapt vanavond op Mountain Valley RV Park in Tehachapi. De camping ligt buiten het stadje, te midden van weilanden en open velden. Er staan een paar bomen en het ligt direct aan een klein vliegveldje waar af en toe een sportvliegtuigje opstijgt. Het geheel geeft een weids en vrij gevoel. ’s Nachts is het er stil en hoorden wij voor de eerste keer coyotes. Om de hoek zit een leuke deli (zie website van de camping) waar je een ontbijtje zou kunnen halen.
Dag 6. Tehachapi – Needles
Je kan deze route zo afwisselend maken als je zelf wil. Je kan de snelle route over de 40 nemen, of vandaag je eerste stukje Route 66 pakken (halverwege de 40 onderlangs en richting het einde van de 40 bovenlangs). Ook kan je in de buurt van Barstow Calico Ghost Town bezoeken, een oud mijnstadje dat bestaat sinds 1881 en halverwege de jaren 1890 werd verlaten nadat zilver zijn waarde verloor. Het is wel erg toeristisch, met entree en revolvershows. Persoonlijk vind ik Bodie (reisdag 17) meer authentiek, maar evengoed is het wel leuk om te bezichtigen (zeker als je met kinderen reist). Vanavond sta je met je camper direct aan de Colorado River (dezelfde rivier die ook door de Grand Canyon stroomt), op Pirate Cove Resort, waar je privéstrandjes hebt en in de rivier kan zwemmen. Je bevindt je nog in Californië, maar aan de overkant van de rivier ligt Arizona al.
Dag 7. Needles – Grand Canyon
Vandaag is het tijd voor de Historic Route 66 waarbij je de staat Arizona in rijdt. Vanaf de camping neem je een klein stukje de 40 om dan afslag 1 richting Oatman te pakken. Vanaf nu zit je op Route 66 (Google maps geeft de weg aan als de 10). Oatman is een geinig klein wildwestdorpje waar je je op een filmset waant en waar ezels de scepter zwaaien. Via de o zo mooie Sitgreaves Pass (persoonlijk het mooiste stuk Route 66) vervolg je je weg naar Kingman. Misschien is het wat te vroeg voor de lunch, maar haal dan in ieder geval een milkshake bij Mr D’z Route 66 Diner, waar de jaren 50 herleven. Verderop kan je een korte stop maken bij Hackberry General Store dat eruit ziet als een oude benzinepomp maar wat eigenlijk een souvenirwinkeltje is met veel jaren 50 snuisterijen op het terrein. Gewoon grappig om even te kijken. Verder is Seligman een leuk dorpje met wat eettentjes en winkeltjes die Route 66-artikelen verkopen. Bij het gezellige dorpje Williams rijd je het laatste stukje Route 66 en draai je de 64 noordwaarts op, richting de Grand Canyon. Een mooie weg met, hoe noordelijker je komt, steeds meer bomen. Vanavond slaap je op Mather Campground (site 77 is een mooi plekje), op loopafstand van de rim (een wandelpad direct langs de canyon). Probeer tegen de avond nog een wandeling naar de rim te doen, erg indrukwekkend dat, als je nog nooit de Grand Canyon in het echt gezien hebt, ineens vanuit het bos de immense canyon letterlijk voor je opdoemt (links van het Grand Canyon National Park Headquarters loopt het wandelpad).
Dag 8. Grand Canyon
Je kan ‘De Rim’ lopen (een geasfalteerd wandelpad lang de rand van de canyon), of een wandeling de canyon in. De wandeling langs de rim is erg mooi, omdat je dan echt te grootsheid en diepte van de canyon ziet. Je kan vanaf de camping de gratis shuttle nemen naar óf de westkant óf de oostkant van de rim, en dan helemaal langs de rim teruglopen. Vervolgens stap je daar weer op de shuttle terug naar de camping. Voor een wandeling de canyon in, kan je kiezen uit de Bright Angel Trail of de South Kaibab Trail. De South Kaibab Trail heeft meer vergezichten, maar bij de Bright Angel Trail loop je meer in de schaduw. Beide wandelingen zijn met de shuttlebus te bereiken. Voor wandelingen de canyon in, let op: je bent terug ongeveer 2x langer onderweg dan heen (omdat je terug omhoog loopt). Neem genoeg water en ‘salty snacks’ mee en vergis je niet; het kan heet en inspannend zijn. Loop nooit in één dag naar de rivier en terug, dat is zelfs voor de best geoefende wandelaar een hele uitdaging en wordt altijd afgeraden. Wandel de South Kaibab Trail bijvoorbeeld tot ongeveer Cedar Ridge.
Dag 9. Grand Canyon – Monument Valley
Pak de zonsopgang mee! Vroeg op maar echt de moeite waard. Behalve ‘mooie plaatjes’ worden rond die tijd ook de gieren wakker en komen vanuit de canyon op de thermiek naar boven zweven. Grandview Point is een goede plek om de zonsopgang te bekijken. Maar maak ook zeker een stop bij Lipan Point en Desert View voor mooie uitzichten. Langs de 160 kan je een korte uitstap maken naar Navajo National Monument: dit zijn rotswoningen die tot 1300 bewoond werden door indianenstammen. Er is een bezoekerscentrum met een museum en een korte wandeling die uitzicht biedt op de eeuwenoude rotswoningen. Daarna rijd je door naar Monument Valley, het hart van de Wild West Movies! Vlak na de staatsgrens met Utah kan je overnachten op Gouldings Campground, waar ook een leuk restaurantje vlakbij zit. Het is een klein stukje lopen, maar soms rijdt er een klein open busje heen en weer.
Dag 10. Monument Valley
Monument Valley is een tribal(stam)park op grondgebied van en beheerd door de Navajo-indianen, en staat symbool voor het Wilde Westen. Het dient als decor voor vele films en series. Er is een bezoekerscentrum, je kan er –als een echte cowboy- paardrijden, wandelen of een jeeptour doen. Voor misschien wel het meest gefotografeerde kiekje van Amerika moet je even je camper in en een stukje noordwaarts over de 163 rijden, tot net ná mile marker 13. Dan draai je je om et voilà.
Dag 11. Monument Valley – Kanab
Vandaag ben je op de helft van je West-Amerika roadtrip. Het is een niet te lange reisdag wat je mooi de tijd geeft om onderweg Antelope Canyon te bezoeken. Dit is een slot canyon die bekend staat om zijn mooie oranje golvende wanden en mysterieuze lichtinval. Een klein stukje voor Page, direct na de kerncentrale kan je óf rechts de N22B op voor de Lower Canyon, óf links voor de Upper Canyon. De Upper Canyon heeft een mooiere lichtinval, maar is daardoor wel drukker. Ook loop je heen en terug hetzelfde pad waardoor er veel beweging heen en weer is. De Lower Canyon is 260 meter langer en heeft mooier gevormde wanden, maar de lichtinval is minder spectaculair. Je gaat de canyon in via een spleet in de grond, en in de canyon zijn ook nog een aantal steile smalle trappen. Dit maakt de Lower Canyon iets avontuurlijker. Bij Page ga je de Colorado River over via de Glen Canyon Dam Bridge. Na de brug is een bezoekerscentrum met informatie over de dam en heb je zicht op het mooie bouwwerk van de brug. Even verder rijd je de staat Utah in, richting Kanab, een gezellig dorpje met een paar leuke restaurantjes. Je overnacht op Kanab RV Corral.
Dag 12. Kanab – Zion
Kanab ligt maar een uurtjes rijden vanaf Zion National Park. Langzaamaan wordt de omgeving steeds roder, zelfs het asfalt verandert van kleur hoe dichter je bij Zion komt. Zo’n 8½ km na het toegangshuisje kan je een korte wandeling lopen; de Canyon Overlook Trail, welke een erg mooi uitzicht over Zion biedt. Probeer in de laatste bocht vóór de tunnel te parkeren (± 8.3 km / 5.2 mile ná het toegangshuisje) omdat de parking bij de start van de wandeling erg weinig plek biedt. Met de camper kan je niet zomaar door de tunnel, omdat deze alleen in het midden hoog genoeg is. Campers gaan groepsgewijs door de tunnel (waarbij het verkeer vanaf de andere kant op dat moment moet wachten), de laatste bestuurder krijgt een stokje die hij aan het eind van de tunnel afgeeft aan de ranger, zodat deze weet dat iedereen er door is. Je overnacht op Watchman Campground, dat vlakbij het Visitor Center ligt en aan de rand van Springdale, waar je veel restaurantjes vindt.
Dag 13 + 14. Zion National Park
Zion is een fijn park, met een handig gratis shuttlebus-systeem dat je zowel naar alle mooie plekken in het park brengt, alsook de andere kant op naar het plaatsje Springdale waar je gezellig kan eten. Enkele mooie wandelingen zijn: The Narrows, waarbij je eerst over een verhard pad langs de Virgin River loopt tot je bij een strandje komt en daar door de rivier verder kan lopen, met aan beide kanten hoog oprijzende wanden. Het is geen overbodig luxe om bij het strandje een stok te pakken die voor meer evenwicht zorgt tijdens het lopen. Draag wel schoenen als je door de rivier gaat wandelen, want de keienbodem is glad en oneffen. Gympen of stevige waterschoenen (zoals Teva’s) zijn afdoende. Angel’s Landing, een pittige uitdagende wandeling waarbij je eerst een aantal zeer steile haarspeldbochten wandelt om daarna via kabels de weg naar boven te vervolgen. De wandeling oogt eng, maar wanneer je goed oplet en zorgt dat je niet in de drukte loopt (dus vroeg vertrekken) dan is het goed te doen. Voor mij de mooiste wandeling in dit park. In 2023 kan je deze wandeling alleen lopen wanneer je een ticket in de loterij hebt weten te bemachtigen. Een makkelijke, maar mooie wandeling, is de Pa’rus Trail die start vanaf de camping en de Virgin River volgt. Het is een geasfalteerd wandel- en fietspad dat door de weide meandert met aan weerzijde de rode rotsen van Zion. Probeer ’s avonds een keer te eten bij Bit & Spur in Springdale, waar kolibries vliegen en je kans hebt herten te zien.
Dag 15. Zion – Las Vegas
Vandaag vertrek je naar Sin City, ofwel Las Vegas! Maar, eerst breng je een bezoek aan Valley of Fire, een staatspark ten noordoosten van Las Vegas in de staat Nevada. Het wordt vrij snel duidelijk waar het park zijn naam aan verdient: fel oranje-rode rotsen domineren het landschap en lijken in het zonlicht in brand te staan. Vanaf het visitor center leidt een 9 km lange doodlopende weg je door een mooi landschap waar je verschillende korte wandelingen kan lopen. Daarna rijd je door naar The RV Park at Circus Circus in hartje Las Vegas, waar je zo vanuit je camper de strip op wandelt. Verschillende dingen te doen in Las Vegas: de Strat, met 112 verdiepingen hoog het beste uitzicht over de stad. En, als dat nog niet genoeg is kan je op 109e etage in de Insanity, een attractie waarbij je naast het gebouw hangt (insane dus). Bezoek Vegas Vic en Vegas Vicky (de iconische neon cowboy en cowgirl) in Fremont Street, daar waar het allemaal begon, lang voor de megahotels en het entertainment op de Strip het overnamen. Maar, de Strip (Las Vegas Blvd tussen Circus Circus en New York New York) mag je natuurlijk niet missen. Stap een willekeurig hotel binnen en laat je verrassen door de aankleding die werkelijk over de top is. Ga dineren bij Mon Ami Gabi in Paris, een terras met uitzicht op de fonteinen van het Belaggio. Hang wat rond bij The Venetian waar ze met gondeltjes rondvaren of bekijk een heuse piratenshow bij Treasure Island. Je hoeft nergens entree te betalen, geef je ogen de kost en geniet: Las Vegas is een soort EuroDisney voor volwassenen en wel even wennen als je 2 weken in de natuur hebt doorgebracht.
Dag 16. Las Vegas – Death Valley
Je zou via een kleine omweg, namelijk via de Hoover Dam, richting Death Valley kunnen rijden. De Hoover Dam ligt zo’n 65km ten oosten van Las Vegas en is de op een na hoogste dam in de VS. Je kan aan de oostkant van de dam parkeren en over de dam lopen. Aan de westkant kan je het visitor center bezoeken. Daarna begint de reis richting Death Valley; ’s zomers een van de heetste plekken ter wereld en met Badwater Basin als laagste punt in Noord-Amerika. Mooie plekken in Death Valley zijn: Zabriskie Point, Artists Palette langs de Artists Drive Scenic Loop, Badwater Basin en Mesquite Flat Sand Dunes. Check bij de camperverhuurder of je door Death Valley reizen mag, want in de meeste gevallen is dit in de maanden juli en augustus op eigen risico. Houd je hoofd erbij in dit gebied, zorg voor voldoende water en blijf altijd in de buurt van mensen. Overnachten doe je bij één van de vele kleine woestijncampings aan de 395 met uitzicht op besneeuwde bergtoppen.
Dag 17. Death Valley – Mono Lake
Een hoop leuke dingen vandaag. Ga bijvoorbeeld poedelen in de vrije natuur! Langs de 395, zo’n 11 km (7 mile) na Big Pine sla je linksaf de Keough Hot Spring Road op; daar vind je de Keough Hot Springs. En dan bedoel ik niet het zwembad aan het einde van de weg, maar de natuurpoeltjes wat eerder (rechts) langs de weg. Je ziet ze bijna niet, maar parkeer je camper op een van de zandpaden en geniet van de warme bronnen. Even verderop rijd je door Bishop, waar je bij Erick Schat’s Bakery (ja, Erick Schat kwam uit Nederland) het heerlijkste brood kan kopen. De winkel an sich doet je al watertanden. Daarna vervolg je je reis naar Mono Lake, een zoutmeer (ruim 2x zo zout als zeewater) met grillig gevormde zoutpilaren. Deze zoutpilaren worden onder water gevormd, maar door de lage waterstand van het meer zijn ze nu zichtbaar. Boven water groeien de pilaren niet verder. Vlakbij Mono Lake ligt het spookstadje Bodie. De laatste 5km zijn onverhard, en hoewel het erg schud is het wel te doen met de camper. In 1876 was Bodie een bruisend standje, nadat er goud was ontdekt, en telde in de hoogtijdagen zo’n 10.000 inwoners. Bodie is niet zo’n kermis als Galico Goast Town. Het is er rustiger, en je kan op je gemak rondkijken. Vannacht slaap je tegenover Mono Lake bij Mono Vista RV Park.
Dag 18. Mono Lake – Yosemite
De dag begint onderaan de mooie Tioga Road (de 120) en neemt je mee door een prachtig landschap van meadows, bergmeren, granieten rotsen en mooie vergezichten. Vrij snel nadat je de Tioga Road bent opgereden rijd je Yosemite National Park binnen. Stop (en geniet) zeker even bij Tuolumne Meadows, waar je verschillende wandelingen kan doen (bijvoorbeeld tegenover het visitor center), eet je ontbijtje aan de oever van Tenaya Lake en laat je overweldigen door het uitzicht bij Olmsted Point, waar je zelfs Half Dome kan zien liggen. Houd er rekening mee dat de Tioga Road de hoogste autoweg van Californië is en doorgaans alleen geopend van eind mei/begin juni tot oktober/november. Houd de National Park Service website in de gaten om te zien of de weg open is. Aan het einde van de Tioga Road draai je linksaf de Big Oak Flat Road op en nader je langzaamaan de drukte van het park. Maak eventueel een kleine D-tour voor het meest bekende plaatje van Yosemite - Tunnel View: wanneer je van El Portal Rd de Southside Dr opgaat, neem dan de eerste rechts – Wawona Rd – en stop bij Tunnel View, direct vóór de tunnel. Rechts heb je een erg mooi (maar drukbezocht) uitzicht over de valley, met El Capitan, Half Dome en – in het juiste seizoen – Bridalveil Falls. Daarna keer je om en overnacht je op één van de Pine Campgrounds. Let op, deze campgrounds moet je zo’n 5 tot 4 maanden voor vertrek reserveren! En dat is echt een kwestie van secondes…
Dag 19 + 20 Yosemite National Park
Het is niet moeilijk om verliefd te worden op dit park… wonderschoon Yosemite…
Als je op één van de campgrounds in de vallei staat zit je er middenin. De gratis shuttlebus brengt je daar waar je zijn wilt, maar je kan ook direct vanaf de camping op avontuur. Wandel door de meadows, bekijk de hoogste waterval van Noord-Amerika en spot muurklimmers op El Capitan. Er is zoveel te doen dat ik er een aparte pagina voor heb gemaakt. Bekijk de mooiste wandelingen die je kan maken.
Dag 21. Yosemite – San Francisco
Helaas zit het er alweer op en vertrek je vandaag weer richting de camperverhuurder. Maar niet voordat je nog van wat prachtige uitzichten hebt genoten. Stop bijvoorbeeld even bij Yosemite Valley View waar je vanaf de oever van Merced River een groots uitzicht hebt richting El Capitan en, in het juiste seizoen, Bridalveil Fall. Ben je in de buurt van Groveland en al aan lunch toe, dan is de kunsttuin van Mountain Sage leuk, of een minuutje verder bij Priest Station Cafe wat een mooi uitzicht heeft. Rijdt vlak voor San Francisco door het gezellige Pleasanton en ga voor een ijsje bij Meadowlark Diary. Dan is het tijd om de camper in te leveren, je naar je hotel te laten brengen, en zit je mooie West-Amerika Roadtrip er al weer op….
Dag 22 San Francisco – Nederland
Vandaag vlieg je weer naar huis
Nog een extra aandachtspuntje:
Wij hebben deze rondreis door Zuidwest-Amerika gemaakt in een C25 camper van Cruise America met een Early Bird pakket (geboekt via Tioga Tours in Zwolle). Dat betekent dat je de camper vroeg kan ophalen, soms om 08.00 uur al, later in kan leveren (tot 15.00 uur) én een transfer van je hotel naar de camperverhuurder en vice versa hebt. Heb jij dit niet dan zal je de reis daarop moeten aanpassen.
Houd er ook rekening mee dat alle camperverhuurders verwachten dat je minimaal één overnachting in de Verenigde Staten hebt gehad voor je op pad gaat.
Let op: je reist door verschillende tijdzones
Nederland | Californië | Nevada | Arizona* | Utah | Navajo Nation* | |
---|---|---|---|---|---|---|
Zomertijd | 18:00 | 09:00 | 09:00 | 09:00 | 10:00 | 10:00 |
Wintertijd | 18:00 | 09:00 | 09:00 | 10:00 | 10:00 | 10:00 |
Voorbeeld: Stel het is zomertijd en het is in Nederland 18:00 uur, dan is het in Utah 10:00 uur en in Nevada 09:00 uur.
*Arizona kent geen zomertijd. Navajo Nation ligt in de staat Arizona maar heeft wél zomertijd. Dus hoewel je in dezelfde staat bent, is het in Navajo Nation in de zomer een uur later.
Voor je West-Amerika roadtrip zijn natuurlijk verschillende routes mogelijk. Bekijk hier nog twee andere voorbeelden van een camperreis door Zuidwest-Amerika.
Lees tips over het rijden met een RV of bekijk de veelgestelde vragen over een camper huren in Amerika.