11 veelgestelde vragen camper huren USA

Ga je voor het eerst een camper huren in Amerika? Dan heb je vast veel vragen over hoe alles in zijn werk gaat. Hoe is bijvoorbeeld het verkeer in Amerika, hoe werkt het dump station en is met zo’n RV rijden nou niet heel erg moeilijk? Daarom dit handig lijstje met veelgestelde vragen camper huren USA.

1. De camper ophalen, hoe gaat dat?

Tijdstip camper ophalen
Doorgaans kan je je camper in de middag ophalen, maar sommige verhuurders bieden een Early Bird aan: voor een extra bedrag kan je dan je camper in de ochtend al ophalen. Sowieso moet je wel altijd de dag ervoor even naar de camperverhuurder bellen om samen een ophaaltijd af te spreken.

Houd er rekening mee dat je niet op de dag dat je in Amerika aankomt meteen je camper kan ophalen; na een intercontinentale vlucht moet je altijd minimaal één overnachting gehad hebben in de States.

Vervoer naar de camperverhuurder
Het vervoer naar de camperverhuurder moet je vaak zelf regelen, maar bij een Early Bird zit meestal ook een transfer. Controleer dit bij de reisaanbieder of bij de camperverhuurder.

Extra kosten ter plaatse
Bij de camperverhuurder betaal je vaak nog wat extra kosten. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • borg (deze wordt gereserveerd op je creditcard, dit heeft dus invloed op de limiet van je kaart)
  • milieuvergoeding
  • one-way kosten (enkel wanneer je je camper ergens anders inlevert dan dat je hem ophaalt)
  • generator kosten (bij terugkomst)
  • verder moet de benzinetank en het propaanniveau bij terugkomst gelijk zijn aan toen je vertrok

Achter het stuur
Nadat je samen een rondje om de camper hebt gelopen en uitleg hebt gehad over hoe alles werk, ga je dan eindelijk zelf op pad. Nu ik dit opschrijf krijg ik zelf weer helemaal de vakantiekriebels!

Anyway, de eerste kilometers zijn wat wennen. Zo zit je een stuk verder uit elkaar, en schrik niet: het is niet zo geruisloos als je gewend bent in een auto. Dan bedoel ik niet de motor van de camper, maar de inventaris van de RV. Het kan kraken, schudden en soms kan er een kopje omvallen. Maar je zal zien, na een paar kilometer ben je al gewend!

2. Is rijden en parkeren met een Amerikaanse camper moeilijk?

Dat is persoonlijk, maar ik zeg volmondig: Nee!

De camper is een automaat, de stoelen zitten comfortabel, je hebt goed zicht in je spiegels en de RV stuurt gemakkelijk.

Natuurlijk is de grootte even wennen, zowel van binnen als van buiten, maar bedenk dat alles in Amerika groot en wijds is; de wegen zijn breed, de parkeervakken zijn groot (vaak met speciale plekken voor oversized vehicles) en -als je niet in de stad bent- het is vaak rustig op de weg, waardoor je je niet zo heel groot voelt.

Er zitten meestal achteruitrijsensoren op de RV, maar ik adviseer wel wanneer je achteruit moet rijden, dat er iemand achter de camper gaat staan om te assisteren.

3. Hoe is het verkeer in Amerika?

Wij waren werkelijk verrast hoe netjes en hoffelijk de Amerikanen op de weg zijn. Ze rijden rustig, voor elk stopbord wordt daadwerkelijk drie seconden gestopt, ook al zie je in de verste verte niets aankomen. Wanneer je ook maar in de buurt van een zebrapad loopt, stoppen ze voor je (ook als je helemaal geen intentie hebt om over te steken) en bij kruisingen waar de regel 'voorrang in volgorde van aankomst' geldt, wacht men ook netjes zijn of haar beurt af (waar we in Nederland misschien juist gas zouden geven om als eerste aan te komen).

In de stad gaat alles er natuurlijk wat anders aan toe, daar is het drukker en chaotischer. Maar je moet jezelf afvragen of je met een camper wel in de stad wil zijn…

4. Welk formaat camper past bij mij?

Een klein beetje achtergrondinformatie: er zijn een aantal types RV’s, o.a. klasse A, B of C. Class A dat zijn de grote ‘touringcars’ vaak met slide outs, class B zijn de minivans en class C zijn de campers.

Wij – met z’n tweetjes – huren altijd een C25. 25 staat dan voor de lengte in ft, 25 ft is ongeveer 7½ meter. Met 2 personen gaat dit prima.

De C19 (een maatje kleiner) voelt na een paar dagen wat claustrofobisch, vertelden twee reizigers die wij onderweg tegen kwamen.

En reis je met een gezin van 4 (of meer) dan zou ik een maatje groter kiezen, de C30.

Maar alles is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen en wat voor een reis je wilt maken. Zo heb je ook truck campers of een Jeep met daktent.

5. Hoe lang doe je met het water van je camper?

Je camper beschikt over een waterreservoir. Dit wordt gebruikt voor gootsteen, wastafel, douche en wc.

Op commerciële campings heb je vaak de mogelijkheid om je camper aan te sluiten op vers water. Op dat moment gebruik je dus niet het water uit het reservoir van je camper.

De meeste campings in Nationale Parken of Staatsparken bieden die mogelijkheid echter niet en dan ben je op het waterreservoir van je camper aangewezen.

Dus, hoelang kan ik dan voort?
Als je de toilet en douche van je camper gebruikt (en zuinig doucht), dan red je met 2 personen wel 3 nachten. Maar je kan natuurlijk ook de douches en wc van de camping zelf gebruiken (áls er douches aanwezig zijn, want niet iedere staatscamping heeft deze).

Hoe weet ik hoeveel water ik nog heb?
Er zit een controlepaneel in de camper waarop je kan zien wat (ongeveer) het niveau van de schoon- en vuilwatertanks is.

En is je waterreservoir (bijna) leeg?
De meeste campings beschikken wel over een verswatertap, waar je je water weer kan aanvullen (maar bedenk wel; als je waterreservoir leeg is, dan zitten je black en grey watertanks dus vol!).

Kan je het water uit je camper drinken?
Hoewel het water uit een verswatertap komt zou ik het water niet ongekookt drinken. Je weet immers niet hoe schoon het waterreservoir van je camper is. Zelf koop ik bottled water (waterflessen) die ik voor drinkwater gebruik.

6. Heb ik stroom als ik niet ben aangesloten op het elektra van de camping?

Ja en Nee…

Als je niet op het elektra bent aangesloten werken sommige dingen wel, en sommige dingen niet.

Wat werkt wel?

  • de lichtjes in de camper (led), deze krijgen stroom via de accu
  • de koelkast, deze loopt dan je propaanvoorraad
  • de waterpomp
  • de generator, deze loopt op de benzine uit je brandstoftank

Wat werkt niet?

  • de stopcontacten
  • de magnetron

Bovenstaande twee werken wel als je de generator aan zou zetten.

7. Hoe werkt de koelkast?

Wanneer je rijdt of stilstaat zonder dat je camper op het elektra is aangesloten, dan loopt de koelkast op je propaanvoorraad. Als je bent aangesloten op elektra, dan loopt de koelkast op elektriciteit.

Op de koelkast zit een knopje die je op ‘auto’ kan zetten, dan schakelt hij zelf over op elektriciteit, of weer op propaan wanneer je gaat rijden.

Laat de deur van de koelkast niet onnodig open staan, hij heeft langer nodig om weer op temperatuur te komen dan een gewone koelkast.

De koelkast is redelijk groot, en ook in het vriesvak kan je wel een aantal broden kwijt. Wat brengt mij tot het volgende:

8. Waar koop je lekker brood?

Lekker knapperig brood is wel een dingetje in Amerika, daar zijn ze toch minder goed in dan in Nederland, hoewel het wel wat beter lijkt te worden.

Een supermarkt waar je lekker brood kan kopen is de Smith’s. En als je in de buurt bent, natuurlijk Erick Schat’s Bakery in Bishop.

9. Hoe werkt de toilet in mijn camper?

Heel eenvoudig, er zit een pedaal naast de pot waar je mee doorspoelt. Het spoelwater komt uit het waterreservoir van je camper. Doorgespoeld water komt terecht in de black water tank.

De black water tank legen doe je bij een dump station (zie punt 10). Iedere keer nadat je de black water tank hebt geleegd, moet je een zakje RV Toilet Treatment of vloeistof in de black water tank gooien (via de wc pot). Niet iedere supermarkt verkoopt dit. Je kan het doorgaans bij Kmart, Wallmart of andere megasupermarkt krijgen. Vloeistof is goedkoper dan zakjes, zakjes is makkelijker. Let op: het staat bij de kampeerspullen, niet bij de ‘wc-artikelen-voor-in-huis’.

10. Hoe loos ik mijn ‘vieze water’?

Op het paneeltje in de camper kan je zien wanneer je black en grey water tanks bijna vol zijn, en geleegd moeten worden.

Dit doe je bij een zogenaamd Dump Station. Wat simpel gezegd een gat in de grond is met een stalen dekseltje erop. In deze video kan je onder andere zien hoe het legen in zijn werk gaat (minuut 12.08 van de video).

Aan de zijkant van je RV zit een paneeltje dat open kan. Daar zie je 2 zwarte schuiven aan weerszijde van een grote ronde dop. In een compartimentje daarboven wordt de rioolslang opgeslagen, deze haal je uit het opbergvakje om later aan te sluiten.

Als je de vuilwatertanks gaat legen onthoud dan één ding: zorg dat de schuiven links en rechts van de ronde dop ingedrukt zijn voor je begint!

Verwijder dan pas de grote ronde dop om de rioolslang op aan te sluiten. Doe je dit niet, dan zal de boel direct leeg lopen (en hier zit heel veel kracht achter) zodra je de dop opent.

Als je de rioolslang hebt aangesloten op je camper, en het andere uiteinde ‘in het gat in de grond’ hebt gestopt, open dan eerst de black water valve (wc afval) door de schuif naar voren te trekken. Als deze tank leeg is, dán trek je de grey water valve (douchewater) naar voren. Op die manier wordt de slang aan de binnenkant direct ‘schoon’ gespoeld.

Duw dan de schuiven weer dicht, verwijder de rioolslang en draai de dop er weer op.
De rioolslag berg je vervolgens weer op in het compartimentje.

Bij de meeste dumpstations zit ook een potable water tap (verswatertap). Aan de zijkant van je RV zit een witte dop, deze kan je eraf draaien en daar hang je de slang van de verswatertap in om je waterreservoir weer te vullen.

11. Hoe werkt een first-come first-served campground?

Je hebt natuurlijk de commerciële campgrounds, die je vooraf kan reserveren, of gewoon op de gok langs kan rijden. En je hebt de campgrounds in Nationale en Staatsparken.

Veel daarvan zijn vooraf te reserveren (sommigen moet je ook echt reserveren – soms al 6 maanden van te voren – omdat deze binnen een paar seconden vol zijn) maar er bestaan ook first-come first-served campgrounds.

Deze werken met het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Je kan kiezen uit de nog beschikbare plaatsen op het moment dat je bij de camping arriveert.

Aan het begin van de campground hangt een bakje waar je een envelopje uit kan pakken. Vervolgens zoek je een plekje.

Van het envelopje kan je een reepje afscheuren dat je bij de gekozen plek aan een paaltje klipt. Op dat reepje schrijf je tot wanneer je blijft, zodat niemand anders ‘jouw’ plekje kan innemen. De rest van de envelop, daar stop je het verschuldigde bedrag in, en je vult de gevraagde gegevens in.

Dan ga je weer terug naar het begin van de campground en deponeer je de gevulde envelop in het daarvoor bestemde bakje… and that’s it!

Ik hoop dat ik je vragen over een camper huren in de USA heb kunnen beantwoorden. Staat je vraag er niet tussen, of is iets niet duideijk, laat dan een bericht achter of neem contact met me op via het formulier op deze pagina.

Ga je voor het eerst een camper huren? Dan vind je hier 11 tips voor Newbies of bekijk een overzicht met kampeertermen die je echt moet kennen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.